Bea 350

Egész életemben meghatározó szerepet játszott a mozgás. Gyermekként kézilabdáztam, kosárlabdáztam, karatéztam, atletizáltam, néptáncoltam.
Felnőttként egyre többször látogattam a fitness termeket. Felmerült bennem az igény, hogy többet tudjak a testépítésről, táplálkozásról, egészséges életmódról.
Elvégeztem a Fitness Company személyi edző, -testépítő tanfolyamát.
Majd életmód- tanácsadó képzésben vettem részt, bővítve tudásomat.
Ezt követően az ország egyik legnevesebb iskolájánál, a Magyar Jóga Társaságnál, 2 éves oktatás keretében megszereztem az okleveles jógaoktatói bizonyítványt.
Az emberek különbözőek, van aki testi- lelki feltöltődésre , van aki aktívabb nyújtásra, fiatalságának megőrzésére, arányos rugalmas testre vágyik, izomtömeg növelés nélkül.
A lágy, nőies, táncos mozdulatokat ötvöző, erősítő gyakorlatok rendszere iránti érdeklődésem vezetett el a pilateshez.
A pilates oktatói oklevélre ugyancsak a Fitness Company- nál tettem szert.
Célom a folyamatos tanulás, fejlődés, tudásom bővítése, átadása. Hozzásegíteni az embereket, hogy vissza szerezzék ,megtartsák egészségüket,fittségüket életük bármely szakaszában.

A pilates vagy pilátesz fitnessz módszert a német Joseph Pilates alapította a huszadik század elején.[1] 2010-ben 11 millió gyakorlója és 14 000 oktatója volt az USA-ban.[2] A Pilates olyan komplex mozgásforma, amely ötvözi a "nyugati" világ anatómiai ismereteit a "keleti" mozgáskultúra egyes eszközeivel. Gyakorlásában nagy szerepet kapnak a gerinc stabilizáló izmai (mélyizmok), illetve a speciális légzéstechnika.

A Pilates története
A Pilates módszer nevét megalkotója, Joseph Hubertus Pilates után kapta, aki Németországban, Düsseldorf mellett született 1883-ban. Születése óta angolkórban, asztmában és ízületi fájdalmakban szenvedett. Ennek hatására életét már egészen korán a sportolásnak és az egészséges test kialakításának szentelte: gimnasztikázott, testépített, jógázott - ennek az eltökéltségnek az eredményeképpen már 14 évesen anatómiai rajzokhoz állt modellt.
1912-ben Angliába költözött, bokszolóként, cirkuszi előadóként és önvédelmi sport oktatóként dolgozott. A világháború kirobbanásakor a német állampolgárokat, így Pilatest is, internálták, és ezalatt, a Man-szigeten kezdte el kialakítani módszerét. Honfitársai, akiken "gyakorolt", a testedzésnek köszönhetően megerősödtek fizikailag, és elkerülték azt az irtózatos spanyolnáthát, amely ezreket ölt meg.
1926-ban az USA-ba költözött, az oda tartó hajóúton ismerkedett meg későbbi társával, Clarával, akinek segítségével kialakította a "Contrology"-nak (=kontroll) nevezett módszerét, és megnyitotta fitness termét a New York-i Balett épületében. Kora legnagyobb táncosai és táncoktatói jártak hozzá, hogy a "Contrology" módszer segítségével szép alakra és hihetetlen ruganyosságra tegyenek szert. Ezután 40 év "aranykor" következett Pilates életében és munkásságában. Haláláig fejlesztette módszerét, összeállított több száz ma is használt gyakorlatot (melyek gyűjteménye Pilates "basic" vagy "true" irányzat néven ismert), és számos gépet alkotott meg. 87 évesen hunyt el.
Elvei
Gyakorlói szerint a pilates fő célja a test és a lélek egységének megteremtése olyan módon, hogy az elme ne legyen lekötve és a test kecsesen, egyensúlyban mozogjon.
Joseph Pilates 6 alapelvet alkotott meg módszeréhez:
1. koncentráció (concentration) A tudatos mozgás kulcsa, hogy odafigyeléssel, a figyelem fókuszával végzik a a gyakorlatokat.
2. irányítás (control) Szellemi és fizikai irányítás. Az izmok irányítása, a mozgás összekoordinálása, a légzés koordinálása. (Pilates a módszerét nem magáról nevezte el, hanem Controll-nak.)
3. központosítás (centering) A módszert azon alapvetésre épül, hogy minden mozdulat az úgynevezett powerhouse-ból (erőközpont) indul ki, azaz a has-alsó háti szakasz-csípő-fenék központi területből, amely körülveszi a létfontosságú szervek nagy részét, magába foglalja a gerincet, a test középpontját alkotva.
4. légzés (breathing) A megfelelő légzéstechika a kulcs a minél tökéletesebb mozgás kivitelezéséhez. Minden gyakorlat mozdulataihoz adott ki-és belégzésütem tartozik.
5. áramlás (flowing movement) Minden gyakorlatnak saját üteme van, ezáltal a gyakorlatok "áramló" mozgással állnak össze egésszé.
6. precizitás (precision) A gyakorlatok helyes kivitelezése a legfontosabb, inkább kevesebb ismétlésszámmal, de a lehető legtökéletesebben végrehajtva kell dolgozni.

­